Wat is een airtrack

Wat is een airtrack? Lees Nu de Nieuwe Airtrack gids 2024!

Een airtrack is misschien wel het beste te omschrijven als een opblaasbare turnmat, maar wat je ermee kunt lees je hieronder. De ultieme gids voor spring- en tumblingliefhebbers!

Als je ooit naar turnwedstrijden hebt gekeken of zelf aan gymnastiek hebt gedaan, heb je waarschijnlijk wel eens een airtrack gezien. Maar wat is een airtrack precies? En waarom wordt het steeds populairder bij gymnasten, cheerleaders en andere sporters? In deze ultieme gids duiken we dieper in op de wereld van airtracks en ontdekken we waarom ze de nieuwe favoriet zijn geworden voor spring- en tumblingoefeningen.

Wat is een airtrack en waar wordt het voor gebruikt? Een airtrack is een opblaasbare mat die speciaal is ontworpen voor gymnastiek, cheerleading, freerunning en andere sportactiviteiten. Het bestaat uit een laag duurzaam PVC-materiaal met een zachte bovenkant die is ontworpen om de impact van sprongen en landingen te absorberen. Door de lucht in de mat aan te passen, kan de hardheid worden geregeld om te voldoen aan de behoeften en voorkeuren van verschillende sporters.

Airtracks variëren in grootte, dikte en lengte, afhankelijk van het beoogde gebruik. Sommige zijn ontworpen voor thuisgebruik, terwijl andere groter en geschikter zijn voor professionele trainingsfaciliteiten. Over het algemeen zijn airtracks echter draagbaar en gemakkelijk op te blazen en leeg te laten lopen, waardoor ze eenvoudig kunnen worden verplaatst en opgeborgen.

Nu de vraag wat is een airtrack is beantwoord, delen we hieronder graag een aantal voordelen van het trainen met een airtrack.

 1. Veiligheid: Een van de belangrijkste voordelen van een airtrack is de verbeterde veiligheid die het biedt tijdens het oefenen. De opblaasbare structuur absorbeert de impact van sprongen en landingen, waardoor het risico op blessures aan gewrichten en spieren wordt verminderd. Dit maakt het ideaal voor gymnasten van alle niveaus, inclusief beginners die hun vaardigheden willen ontwikkelen zonder zich zorgen te hoeven maken over harde landingen.
 2. Verhoogde sprongkracht: Dankzij de veerkrachtige eigenschappen van een airtrack kunnen sporters hoger springen en meer kracht genereren bij hun sprongen. De mat biedt een veerkrachtige ondergrond die helpt bij het ontwikkelen van de benodigde kracht en techniek om indrukwekkende sprongen uit te voeren.
 3. Verbeterde balans en coördinatie: Het gebruik van een airtrack kan helpen bij het verbeteren van de balans en coördinatie van een sporter. Door de zachte, maar toch stabiele ondergrond kunnen gymnasten en andere sporters hun evenwicht en lichaamsbeheersing trainen zonder zich zorgen te hoeven maken over uitglijden of vallen.
 4. Veelzijdigheid: Airtracks zijn niet alleen geschikt voor gymnastiek en cheerleading, maar ook voor andere sporten en activiteiten. Ze kunnen worden gebruikt voor acrobatiek, tumbling, parkour, yoga en zelfs als een speelmat voor kinderen. De veelzijdigheid van een airtrack maakt het een waardevol hulpmiddel voor verschillende trainingsroutines en sportdisciplines.

Hoe gebruik je een airtrack?

Nu je ook weet wat de voordelen van een airtrack zijn, leggen we je graag uit hoe je een airtrack gebruikt. Het gebruik van een airtrack is eenvoudig en vereist geen ingewikkelde installatie. Volg gewoon deze eenvoudige stappen:

 1. Plaats de airtrack op een vlakke, schone ondergrond en zorg ervoor dat er geen scherpe voorwerpen in de buurt zijn die de mat kunnen beschadigen.
 2. Sluit de luchtpomp aan op de luchtklep van de airtrack en begin met het opblazen van de mat. De meeste airtracks worden geleverd met een elektrische luchtpomp, wat het proces snel en gemakkelijk maakt.
 3. Controleer tijdens het opblazen de stevigheid van de mat en pas de hoeveelheid lucht aan volgens jouw voorkeur. Sommige sporters geven de voorkeur aan een stevigere ondergrond, terwijl anderen de voorkeur geven aan een zachtere en veerkrachtigere mat.
 4. Zodra de airtrack volledig is opgeblazen, is deze klaar voor gebruik. Begin met het uitvoeren van je favoriete sprongen, tumblingpassen of andere oefeningen. Wees creatief en ontdek de mogelijkheden die de airtrack biedt voor jouw specifieke sport of activiteit.

Airtrack onderhoud en veiligheidstips

Om ervoor te zorgen dat je airtrack in optimale staat blijft en veilig kan worden gebruikt, zijn hier enkele onderhouds- en veiligheidstips om in gedachten te houden:

 • Houd de airtrack altijd schoon en vrij van vuil en stof. Gebruik een zachte borstel of doek om eventuele vlekken of vuil te verwijderen. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze het materiaal kunnen beschadigen.
 • Vermijd scherpe voorwerpen in de buurt van de airtrack om scheuren of lekken te voorkomen. Tegelvloeren of straatstenen zijn geen probleem, zorg ervoor dat de omgeving waarin je de airtrack gebruikt, vrij is van scherpe voorwerpen zoals glas, schroeven, of scherp split grind.
 • Laat de lucht uit de airtrack lopen wanneer deze niet in gebruik is. Hierdoor kan de mat gemakkelijk worden opgeborgen en voorkom je onnodige slijtage.
 • Gebruik altijd de airtrack volgens de aanbevolen richtlijnen en beperk het aantal gebruikers tot een veilig niveau. Overbelasting van de mat kan leiden tot beschadiging en ongelukken.
airtrack onderhoud en veiligheidstips

Conclusie

Airtracks zijn revolutionaire trainingshulpmiddelen geworden voor gymnasten, cheerleaders en andere sporters die sprongen en tumblingoefeningen willen verbeteren. Met hun veerkrachtige eigenschappen en verbeterde veiligheid bieden airtracks talloze voordelen voor sporters van alle niveaus. Of je nu je sprongkracht wilt vergroten, je balans en coördinatie wilt verbeteren of gewoon plezier wilt hebben tijdens het sporten, een airtrack is een geweldige investering.

Dus waar wacht je nog op? Haal een airtrack in huis, blaas hem op en ontdek zelf de opwindende wereld van sprongen en tumblingoefeningen. Je zult versteld staan van de mogelijkheden die deze opblaasbare matten te bieden hebben.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *